Amma’s darshan

Velen komen voor Amma’s darshan. Darshan betekent letterlijk: ‘een visioen van het goddelijke’. In India spreekt men over darshan als men een heilige of een heilige plaats bezoekt. Amma´s darshan is heel bijzonder. Zij verwelkomt iedereen in haar armen en geeft een moederlijke omhelzing. Haar omhelzing is voor velen het hoogtepunt van hun bezoek aan Amma. In de omhelzing fluistert Amma soms ‘My darling son’ of ‘daughter’ of ‘darling, darling, darling’. Ze kijkt je aan met haar stralende glimlach en geeft je prasad: een zegening in de vorm van een snoepje en een rozenblaadje.

Amma’s omhelzing is gratis net als de entree tot het programma.

Tickets worden een uur voor aanvang van het programma uitgereikt. Dit gebeurt op volgorde van binnenkomst. Het is niet nodig je van tevoren aan te melden, evenmin is het mogelijk darshantickets te reserveren.

Voor de ochtendprogramma’s is een beperkte hoeveelheid darshantickets beschikbaar. Mensen die Amma nog nooit ontmoet hebben, krijgen voorrang. Voor de avondprogramma’s zijn er minder beperkingen: meestal kan iedereen aan de beurt komen. Amma zal tot diep in de nacht mensen omhelzen.

Door de steeds grotere belangstelling is het niet altijd mogelijk om elke dag darshan te ontvangen. Het is belangrijk dat je er rekening mee houdt dat je niet meteen aan de beurt bent en dat je je instelt op een (vaak lange) wachttijd. Het kan dus even duren voor je aan de beurt bent. Gebruik die tijd om te mediteren of te genieten van Amma’s aanwezigheid of van de muziek. Je kunt je ook opgeven voor Seva (onbaatzuchtige dienstverlening). Voor velen is de omhelzing van Amma het hoogtepunt van een ontmoeting, maar ook simpelweg bij haar in de buurt zijn is een meditatie en een zegening.

We willen je uitnodigen om je niet alleen op de darshan zelf te richten. Bij Amma in de buurt zijn is al heel bijzonder. Haar vol liefde bezig zien en genieten van de sfeer is een grote inspiratie. Tijdens darshan is er bijna altijd muziek. Vaak, in ieder geval tijdens Devi Bhava speelt en zingt Amma’s eigen muziekgroep. (Devi Bhava is een extra feestelijk onderdeel in de laatste avond en nacht van het programma waarbij Amma’s energie door velen als extra krachtig wordt ervaren. Devi Bhava betekent letterlijk: In de stemming van Devi. Devi is een Indiaase godin.)

Als jouw volgnummer voor de darshan op de borden verschijnt kun je je aanmelden met je ticket aan het begin van de darshanrij in het midden van de zaal. Er zijn begeleiders aanwezig die je vertellen over de gang van zaken. Het is namelijk belangrijk dat Amma’s lichaam zo min mogelijk wordt belast. Aan het eind van de rij kun je uitstekende haarspelden, oorbellen of je bril in een mandje leggen zodat Amma er zich niet aan kan bezeren als ze jou omhelst. Na de darshan even opletten dat je je spullen weer meeneemt.
Het is mogelijk om samen met familieleden of vrienden darshan te krijgen. Ieder krijgt dan eerst apart darshan en daarna omarmt Amma allen samen nog een keer. Als je dat wilt zorg er dan voor dat je bij elkaar in de rij gaat zitten.

Het is mogelijk om Amma te vragen een foto van een vriend of familielid te zegenen. Je kunt dit tijdens de darshan doen door de foto aan Amma te geven. Zij zal hem dan zegenen en aan een van de assistenten geven. Deze zorgt ervoor dat jij hem na je darshan weer terug krijgt.

Tevens is het mogelijk om foto’s van Amma, meditatie mala’s (kralen halssnoeren) of mantra-armbanden te laten zegenen. Je kunt deze bij je darshan aan Amma geven. Het is hierbij wel belangrijk dat je ze nog niet hebt gedragen. Amma zal het sieraad dan zegenen en bij je omdoen.

Honden en andere huisdieren zijn helaas niet toegestaan in de Expo.

 

Je voorbereiden op Amma’s omhelzing?

Deze vraag is in het verleden ook rechtstreeks voorgelegd aan Amma. Hieronder een uiteenzetting uit het boek: Uit Amma’s hart, gesprekken met Amma, door Sw. Amritaswarupananda.

Vraag: Amma, hoe zouden mensen u tegemoet moeten treden om de darshan te ontvangen?Amma: Mensen zijn verschillend in aard. Amma ontvangt iedereen hetzelfde, iedereen krijgt dezelfde ruimte, dezelfde liefde, dezelfde darshan. Amma wijst niemand af, want het zijn allemaal haar kinderen. Maar afhankelijk van de ontvankelijkheid van de ontvanger zal de darshan anders zijn. Darshan is altijd daar. Het is een oneindige stroom. Je hoeft het alleen maar te ontvangen. Als je maar een seconde je mind (mentale denken) kunt loslaten, dan is er darshan in alle volheid.

Vraag: Zo beschouwd ontvangt dan iedereen uw darshan?
Amma: Dat hangt af van hoe open iemand is. Hoe opener, hoe meer darshan ze ontvangen. Iedereen ontvangt een glimp, al is het misschien niet volledig. 

Vraag: Een glimp waarvan?
Amma: Een glimp van wie ze werkelijk zijn.

Vraag: Betekent dit dat ze ook een glimp krijgen van wat U werkelijk bent?
Amma: De werkelijkheid in jou en in Amma is precies hetzelfde.